Wijst ‘praten tegen je schoen’ op naderend einde?

WIJN DRINKEN IS normaal geworden. Grote afstanden worden in korte tijd afgelegd. Mensen zullen hoge gebouwen bouwen, tot diep in de nacht zal men dansen, maar elkaar op straat groeten doet men nauwelijks meer. Mannen zullen op vrouwen lijken en vrouwen op mannen. De mensen zullen praten in iets wat lijkt op een schoen.

Niet vreemd dat nogal wat moslims geloven dat het einde der tijden nabij is. Want de verschijnselen hierboven zijn heuse tekenen van het naderende einde, althans volgens oude islamitische geschriften. Kleine tekenen, zoals ze officieel heten, maar toch: voortekenen. Dat het einde der tijden nabij is. En geef toe, ze komen best herkenbaar over.

Hoe springlevend het eindtijdgeloof onder sommige moslims is, werd me duidelijk toen ik voor radiostation FunX werd geïnterviewd vanwege een artikel over eindtijddenken dat ik schreef voor de Volkskrant. Prompt kreeg het programma allerlei reacties van moslimluisteraars. Wisten ze daar bij FunX wel dat de apocalyptische signalen zich  opstapelen? Eén luisteraar belde en werd kwaad: die eindtijd volgens de islam, dat is niets om lacherig over te doen.

302ac0cdc9972ed246cf818dfd7ca3ef
Moslim checkt haar schoen.

En er was dus dat rare voorteken van dat praten tegen je schoen. Een schoen? Verhip, dat doet toch wel sterk denken aan een mobieltje. Geïntrigeerd besloot ik toch eens op zoek te gaan. Zou het echt op die manier in de Koran staan?

De zoektocht leidde naar iets anders: een hadiet, een overgeleverde handeling of uitspraak van de Profeet. In de islam vormen die overleveringen, verzameld door vroege volgelingen van de Profeet, een zeer belangrijke aanvulling op de Koran zelf. Een beetje vergelijkbaar met de getuigenissen van de apostelen in het christendom, eigenlijk.

Het schoenverhaal blijkt terug te gaan op hadiet nummer 2181, uit de verzameling van Aboe Said el-Khoedri, destijds een jonge volgeling van de Profeet. En met die schoen zit het ietsje anders, blijkt als je de oorspronkelijke tekst erbij pakt:

Bij de Ene in wiens hand mijn ziel rust! Het uur zal niet aanbreken totdat roofdieren tegen de mensen spreken en tot de punt van ‘s mans zweep en de bandjes van zijn sandalen tot hem spreken, en zijn dij hem vertelt wat er met zijn achtergebleven familie gebeurt.

Daarmee kun je alle kanten op, je moet het wel erg ruim interpreteren om hierin mobieltjes te herkennen. Eerder lijkt de Profeet te zeggen: mensen, rustig maar, het einde is nog lang niet nabij. Pas met sint juttemis is het zo ver, en als de dag nadert kun je hem niet missen, er gebeuren dan écht heel weirde dingen.

Zoals iedere goede profetie, zijn de voortekenen van de islamitische traditie zó geformuleerd dat je er alle kanten mee op kunt. Buiten de griezelig herkenbare over wijn drinken, flats bouwen en dansen, zitten er ook heel rare tussen. Zo moet de zon opkomen in het westen, zullen er overal meteorieten vallen en groeien de sekseverhoudingen dramatisch scheef: er zullen 50 keer meer vrouwen zijn dan mannen.

Om nog te zwijgen van die roofdieren die tegen de mensen beginnen te praten. Of zou mijn miauwende kat soms ook tellen?

kat
Poes miauwt apocalyptisch.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s